Bérlői Közösség

8. pont

A krízislakásokon kívül ne legyen közös tulajdonú üres lakás!

A házak akkor fenntarthatóak, ha kevesebb az üres lakás. És nem mellesleg akkor lesznek élhetőbbek is.

Több száz üres lakásról van szó sajnos. 

Ezek többsége nagyon kis méretű, rossz állapotú, akár évtizedek óta üresen álló ingatlan. 

A lakatlan, komfort nélküli, felújítandó lakások a házban lakó bérlők életminőségére is hatással vannak. Két példát emelek most ki:

  • addig nem lehet közös tárolót kialakítani egy-egy szinten, amíg nincs minden lakásban bent a wc. A folyosó végi wc-k azonban már romosak, a csatorna évek óta használaton kívüli, van, ahol már meg sincsenek a csövek… Nem fogja azokat már használni senki sem.  (Lásd fényképes posztunkat.)

Mennyivel emberibb lenne az önkormányzat részéről felvállalni, hogy a közeljövőben nem fogják tudni felújítani a lakást, így lakni sem fog benne senki. Egyúttal rendezett környezetet, közös tárolási lehetőséget biztosítani a jelenlegi lakóknak.

Vállalni, hogy vagy lakáscsatolás útján, vagy a majdani felújítás során komfortosítani fogják a jelenleg komfort nélküli lakást, most pedig kialakítani azokat a tárolókat.

  • A bérlők több esetben panaszkodnak, mert a szomszédjukban üresen álló, gondozatlan lakással közös faluk a hőszigetelés hiánya miatt folyamatosan penészedik. Évek óta. 

A legutóbbi munkacsoport megbeszélésen megtudtuk, hogy jelenleg 450 darab felújítandó, önkormányzati tulajdonú üres lakás van a kerületi lakásállományban. 

A felújítás, tudjuk, hogy nagyon drága, viszont az üres lakások így is viszik a pénzt. Az üres lakások után is kell folyamatosan közös költséget fizetnie az önkormányzatnak. A kidobott pénz ezek szerint nem drága? 

(A kerületben amúgy a nem lakáscélú helyiségek több, mint 50%-a is kiadatlan. ÚÚÚÚristen, mekkor pénznyelő ez is, csak gondoljunk bele egy pillanatra!!! Na de vissza a lakásokhoz:)

Rég óta kérjük, hogy a kerületi lakásgazdálkodás segítse elő a lakások csatolását. Sok helyen lenne erre igény. 

Bővülhetne ezáltal végre az élhető, közepes méretű lakásállomány. A rengeteg, rossz állapotú komfort nélküli szoba-konyha helyett másfél-két szobás komfortos lakások jönnének létre.

Az üres lakások szomszédjában élők néhol évek óta kérik, hogy akár saját költségre felújítva, egybenyithassák a két lakást. 

Milyen nagyszerű megoldások születhetnének így mindenki számára!

Javasoltuk már azt is, hogy hozzanak létre a krízis lakásokon kívül egy “puffert”, amely lakásokba ideiglenesen költözhetének be azok a bérlők, akiknél olyan ház-szerkezeti felújításokat végeznek, amelyeket nem lehetne elvégezni úgy, hogy közben bent laknak a házban a lakók. Így könnyebb lenne a felújításokat kivitelezni is. 

Sok jó célra  lehetne még használni az üres lakásokat. Nemrég volt egy budapesti konferencia az üresen álló ingatlanok újragondolásával, hasznosításával kapcsolatban. Hamarosan jelentkezünk egy összefoglalóval az eseményről.

A kerületi munkacsoport megbeszéléseken pedig továbbra is kiemelt kérdésként fogunk foglalkozni az üres lakások témájával.