Bérlői Közösség

6. pont

A karbantartások, javítások, felújítási munkálatok tervezésekor, garanciális javításkor a bérlőt vonják be, vele egyeztessenek, és a munkák elvégzését ő is igazolja.

A 2022. 04. 19-i munkacsoport megbeszélésen sok szó esett a karbantartások és a felújítások témájáról. 

Első lépésként tisztázzuk  a felújítás, a karbantartás és a gyorsszolgálat közötti különbséget! 

A felújítás az a tervezett, nagyobb lélegzetvételű munka, ami az adott terület eredeti állagának visszaállítására törekszik. Például elektromos hálózat, tetőszerkezet, homlokzat felújítása.

A karbantartás egy olyan, előre beütemezett munka, amely fő célja a hosszú távú állapotmegőrzés a zavartalan, folyamatos működés biztosítása érdekében. 

Ennek előfeltétele a rendszeres állapotfelmérés és az eredmények alapján frissülő karbantartási terv. 

A karbantartási munkálatok elhanyagolása esetén az elvégzett felújítások állagmegőrzése nem történik meg, a kisebb költséggel járó javítások helyett a költségesebb gyorsszorgálati megoldások válnak szükségessé. 

Tehát a karbantartásnak egyértelmű költségcsökkentő szerepe van.

A polgármester szerint a JGK-nak képesnek kellene lennie arra, hogy évente legalább egyszer végigjárja a házakat és felmérje a karbantartásra szoruló dolgokat. Mélyen egyetértünk ezzel a kijelentésével és szorgalmazzuk, hogy mielőbb alakuljon is ki ez a gyakorlat.

A gyorsszolgálat az a tevékenység, amikor valamilyen azonnali beavatkozást igénylő, előre nem látható meghibásodást kell a lehető legrövidebb idő alatt megszerelni. Ez értelemszerűen nem tervezhető és leghatékonyabban a bérlők bejelentései segítik a munkavégzést.

Májustól minden háznak dedikált gazdája van a JGK-nál, így az ő kezében végre összefutnak majd a szálak. Nála lehet bejelenteni a meghibásodásokat is, így arra számítunk, hogy megszűnnek a sok körös fotózgatások, az elveszett információ halmok és fölösleges telefonálgatások, bejelentgetések. 

(Ez a nagyszerű fejlemény reményeink szerint természetesen nem csak a gyorsszolgálati munkavégzést fogja előnyére változtatni.)

Végül a jelenleg zajló folyamatokról pár szó:

  • Készül a közbeszerzés a december végén lejáró gyorsszolgálati, és karbantartási keretszerződések utáni időszakra.

Így januártól reméljük kialakulhat az a helyzet, ahol a karbantartás és a gyorsszolgálat egymás minőségi kiegészítői lesznek végre.

  • Lesz nyilvános felújítási menetrend is, majd azt követően szeretnék létrehozni a karbantartási tervet is. 
  • A bontandó házak árából 50 bérházban terveznek főként tető, függőfolyosó, és elektromos vezeték felújításokat.
  • Az átvételi és a műszaki ellenőrzés munkáira szükség szerint külsős szakembereket szerződtetnek.

Ez egyrészt minőségbiztosítási szempontból, másrészt a folyamatosan fennálló (főleg műszaki) munkaerőhiány enyhítése szempontjából is nagyon fontos.