Bérlői Közösség

12. pont

A közös költség kiszámítása, módosítása legyen nyilvános, átlátható, és a bérlő élhessen észrevétellel, amit érdemben vizsgáljanak ki.

A legutóbbi Bérlői Munkacsoport megbeszélésen hosszabb időt szántunk erre a pontra, röviden összefoglalom, hogy mikről volt szó:

Jelenleg a bérlők nem fizetnek közös költséget, csak a lakbért. Ezzel egyidőben azt tapasztaljuk, hogy azok a feladatok, amik társasházak esetén a közös költségből kerülnek rendezésre (pl. karbantartás, takarítás, kukák ki-be-húzása, takarítása, stb.), a házakban sokszor nem kerülnek rendesen elvégzésre. 

Már az is nagy eredmény lenne, ha a házak pénzigényét pontosan lehetne tudni. Ha megjelennének ezek a tételek valahol mínuszos költségként, hiányként. Akkor lehetne rájuk pénzt “szerezni”, de most, mivel meg sem jelennek, ezért olyan, mintha nem is léteznének. A feladatok pedig sokszor nincsenek ellátva.

Javasoltuk, hogy válasszunk ki néhány házat, ahol pontosan meghatározásra kerülnek a felmerülő feladatok, szolgáltatások elvégzésének költségei. Nézzük meg, mit is jelent ez pontosan és hogyan történik a feladatok elvégzése.

A tapasztalatok alapján el lehet mozdulni egy előrevivő irányba.

A bérlők bevonása, tájékoztatása amúgy ebben az esetben is hozhatna előrelépéseket is. 

Csak egy gyors példa: Ha tudnánk (és jelenleg fogalmunk sincs), hogy mondjuk egy adott ház takarítása 40.000 forint lenne havonta, akkor lehet, hogy lenne olyan a házban, aki 30.000-ért is megcsinálná. Mindenki jól járna.

És újra hozhatnánk a tudatos karbantartás fontosságát, és “olcsóságát” a gyorsszolgálattal szemben. A gyorsszolgálatot csak olyankor kéne hívni, amikor tényleg hirtelen történik valami, nem az akár évtizedes elhanyagoltság eredményeképpen tarthatatlanná váló helyzetekben.

Jelenleg a bérlők hiába igyekeznek takarékoskodni, odafigyelni a fogyasztásra, a ház teljes rezsijét osztják szét közöttük. 

A JGK elvileg monitorozza az életszerűtlenül nagy fogyasztásokat és kivizsgálja, hogy mi áll mögöttük (például van-e csőtörés a házban valahol), a folyamat lassú, a példánál maradva rengeteg víz elfolyik addig, amit a bérlőknek mind ki kell fizetni. A rezsicsökkentés eddigi formájának végével talán nem kell részletezni ennek a témának a kiemelkedő fontosságát.

Valójában az lenne az ideális állapot, ha minden költség, amit a bérlő fizet, átlátható lenne. Jelenleg a különböző rezsidíjak sok esetben követhetetlenül számolódnak, a számlákon nincsen részletezve a fogyasztás. Ha valakinek ilyen típusú elszámolással kapcsolatban szeretne panaszt tenni, akkor az Őr utcai Díjbeszedési Irodához tudnak fordulni.

A fenti folyamatok megváltozásához egyfajta mentalitásbeli változás szükséges, ami tudjuk jól, hogy nem megy egy hónap alatt. Azért mondjuk el újra és újra ezeket a gondolatokat, hogy segítsük ezt a változást.