Bérlői Közösség

10. pont

A tulajdonos vegye figyelembe, hogy lakásgazdálkodását a helyi viszonyoknak megfelelően kell működtetnie, a lehető leghatékonyabban és átlátható módon. Készítsen tervet ennek érdekében!

Éppen a múlt hónapban került elfogadásra Józsefváros új lakásgazdálkodási terve, amiről részletesebben a józsefváros.hu cikkében olvashattok.

Nagy öröm, hogy végre elkészült egy ilyen dokumentum, benne közép- és hosszú távú tervekkel.

Örömünk akkor lenne azonban teljes, ha az elkészítésben bevonták volna az érintett feleket és a végleges elfogadás előtt a társadalmi egyeztetés lépcsőin végigment volna az anyag.

Méltányoljuk a szándékot, de úgy gondoljuk, hogy ha az önkormányzat egy valódi tanuló szervezet, akkor ilyen hibát már nem lett volna szabad véteni. 

Bárhogyan is, az megnyugtató, hogy a tulajdonos önkormányzat belátta, hogy szükség van tisztánlátásra és tervezésre ahhoz, hogy egyrészt előrelépések történjenek, másrészt számonkérhetőség alakuljon ki. És végre a tettek mezejére lépett.

Tovább szorgalmaznánk ezt az irányt! Lássuk, lássák tisztán, hogy melyik ház mibe kerül! Legyen egyértelmű, hogy melyik házra mennyit költenek a helyszínen (felújítás, karbantartás, gyorsszolgálat) és mennyit az irodában (JGK költségei – eszközök, bérek, és a többi – a házakra vetítve)! Tudjuk, tudják meg végre, hogy mire megy el a pénz!

Mert akár helyi jellegzetességnek is tekinthetjük ma már a levegőbe puffogtatott szavakat (Ha tudnák mennyibe kerül ezt a lakást/házat fenntartani…. Ha tudnák, hogy milyen kevés ez a bérleti díj a költségekhez képest,,,, és még sorolhatnánk), amik csupán arra alkalmasak, hogy erősítsék a bérlőkben a kiszolgáltatottság érzését, de valódi, igaz tartalmat nem hordoznak.

A széleskörű társadalmi egyeztetést pedig azért emlegetjük ennyiszer, mert ez a csoport nem képviseli és nem is tudja képviselni az összes bérlő érdekeit. Vannak más csoportosulások is, akiknek más szempontok lehetnek fontosak, mint nekünk. Vannak más szervezetek is, mint például a családsegítő, akik sokszor egy adott problémának egy másik vetületével találkoznak. De mivel a helyzetek, problémák megjelennek a lakásgazdálkodás kérdési között is, szerencsés lenne közösen beszélni róla. 

Számunkra a legfontosabb érv a társadalmi egyeztetés mellett az, hogy ha egy terv, koncepció széles társadalmi elfogadás talaján jön létre, akkor nagyobb eséllyel marad fenn és valósul meg akkor is, ha az azt megalkotók időközben megváltoznak.

Mert jelenleg ez a terv a nagy sárga ház nagytermében jött létre, ahol 5-5-5-5 években számolják az időt. Közben pedig az emberek a házakban 20 éveket élnek meg…